3 askelta kohti Pincha Mayurasanaa eli kyynärvarsiseisontaa

Pincha Mayurasana eli kyynärvarsiseisonta on yksi joogan näyttävimmistä, haastavimmista, mutta myös hauskimmista inversio-asennoista. Se haastaa joogia tasapainottelemaan ylösalaisin pelkkien kyynärvarsien varassa. Pincha Mayurasana on sanskritia ja suomeksi se käännetään yleensä sanoin “pyrstöllinen riikinkukko” (eng. feathered peacock).

Pincha Mayurasana

Pincha Mayurasana

Vuosia sitten, kun aloin harjoittelemaan astangajoogaa tämä asento kiehtoi minua. Olin juuri oppinut päälläseisonnan ja tietysti halusin haastaa itseäni ja nähdä olisiko seuraava, hieman haastavampi inversio-asana minulle mahdollinen. Matkustin tuolloin Intiassa ja muistan harjoitelleeni kyynärvarsiseisontaa varsinaisen astangaharjoitukseni jälkeen jalat seinää vasten. Pikkuhiljaa aloin löytää tasapainoa seinän kanssa ja, kun palasin puoli vuotta myöhemmin Suomeen harjoittelu jatkui. Kesällä uskaltauduin harjoittelemaan ilman seinän tukea pehmeällä nurmikolla ja pikkuhiljaa varmuuteni kasvoi. Ilman seinää harjoittelu oli aluksi pelottavaa, mutta minun täytyi oppia kaatumaan (ja huomaamaan, ettei siinä mitään käy), jotta vihdoin pystyin irroittautumaan seinän turvallisesta läheisyydestä.

Olen koonnut tähän artikkeliin 3 askelta, jotka auttavat sinua matkalla kohti Pincha Mayurasanaa.

1. Kyynärvarsilankku

kyynärvarsilankku

Kyynärvarsiseisonta vaatii paljon voimaa etenkin olkapäistä ja olkavarsista. Asento vaatii myös coren voimaa ja hallintaa sekä kehon hahmotuskykyä ylösalaisin. Kyynärvarsilankku on todella hyvä asento rakentamaan pinchan vaatimaa voimaa, joten suosittelen lisäämään sen harjoitukseesi jos tavoitteenasi on kyynärvarsiseisonnan hallinta. Tsekkaa ohjeet oikeaoppisen lankun hallintaan artikkelistani: Lankku eli phalakasana - 3 yleisintä virhettä ja kuinka korjata ne (korkean lankun ohjeet käyvät myös kyynärvarsilankkuun)

2. Delfiiniasento (Ardha Pincha Mayurasana)

delfiiniasento jooga

Delfiiniasento tai “puolittainen kyynärvarsiseisonta” on myös erinomainen asento rakentamaan voimaa sekä liikkuvuutta pincha mayurasanaa varten. Tässä asennossa joudut viemään jo enemmän painoa käsille ja nostamaan lantion ylös. Asento vaatii voimaa ja liikkuvuutta etenkin olkapäistä, takareisistä ja rintakehästä. Voit tehdä asennon myös joogablokki käsien välissä jos kämmenesi lähtevät liusumaan toisiaan kohden.

Haastavampi variaatio delfiinistä on viedä toinen jalka ylös niin kuin “kolmijalkaisessa koirassa”. Tässä saat jo ilmavuuden tunnetta asentoon ja joudut viemään vielä enemmän painoa käsille. Keskity pitämään yläjalka aktiivisena.

Kiinnitä molemmissa variaatioissa huomiota siihen, että työnnät lavoista ja olkapäistä (kuin hullu!) eikä rintakehä “rojahda” kohti lattiaa.

3. Harjoittele seinän kanssa

kuinka harjoitella kyynärvarsiseisontaa

Kaikkia inversioita on hyvä harjoitella ensin seinän kanssa. Näin opit hahmottamaan kehoasi ja asentoa ylösalaisin ilman pelkoa siitä, että kaadut. Tasapaino rakentuu pikkuhiljaa ja voit harjoitella pitkäänkin seinän kanssa. Minulla meni noin puoli vuotta, että aloin pysymään pinchassa ilman seinän tukea. Muista, että nämä harjoitteluun liittyvät ajat ovat kaikille yksilöllisiä.

Suosittelen aloittamaan seinän kanssa tasapainon hakemisen niin, että pidät polvet koukussa niin, että vain varpaat koskettavat kevyesti seinään. Keskity pitämään polvet yhdessä ja nilkat ojennettuna. Pidä katse käsien välissä. Voit käyttää joogablokkia käsien välissä, jotta kämmenet eivät lähde liukumaan toisiaan kohden.

pincha mayurasana jooga

Kun alat löytää tasapainoa polvet koukussa, voit ojentaa toisen jalan suoraksi ylös (toinen jalka pysyy vielä seinässä kiinni). Kun tämä alkaa helpottua voit alkaa hakea tasapainoa molemmat jalat suorina.

Haastavien asentojen harjoittelussa on tärkeää olla kärsivällinen ja myötätuntoinen itseään kohtaan, mutta mukaan tarvitaan myös annos päättäväisyyttä ja lannistumatonta asennetta. Kun tasapaino ylösalaisin alkaa löytyä, voit kokea painottomuuden ja keveyden tunteen, kun oikea lihastyö, keskittyminen ja linjaus löytävät paikkansa.

Toivotan sulle tasapainoisia hetkiä joogan parissa! ♡

PS. Missasitko mun maksuttoman Linjaa & Vahvista - Joogahaasteen? Ei hätää - tulen järjestämään uuden haasteen lähitulevaisuudessa! Liity mukaan haasteen odotuslistalle tästä linkistä!

PPS. Kuvien outfit on ihanan ruotsalainen joogavaatemerkki Vayumudran valmistama. En voi muuta kuin suositella näitä laadukkaita, ihanan pehmeää materiaalia olevia joogavaatteita! Jos olet kiinnostunut tilaamaan tuotteita, voit hyödyntää ale-koodiani, joka löytyy tämän linkin takaa!

xx

Irinja

Previous
Previous

Kuinka päädyin joogaopettajaksi?

Next
Next

Asana lab: Ardha Chandrasana eli puolikuu