5 syytä miksi vahva core on tärkeä joogille!

Uskallan väittää, että jos ainoa fyysinen harjoitus, mitä teet on jooga, et tule kiinnittäneeksi tarpeeksi huomiota keskivartalon vahvistamiseen. Tämä oli huomioni, kun aloitin opettamaan joogaa ja osallistumaan monille erilaisille joogatunneille.

Monet joogaliikkeet, kuten käsitasapainot, inversiot, vinyasa-hypyt, taaksetaivutukset ja tasapainot vaativat vahvan ja toimivan keskivartalon. Core tottakai vahvistuu myös näitä asentoja harjoitellessa, mutta uskon, että saat kyseisistä asennoista paljon enemmän irti jos keskityt erikseen vahvistamaan corea.

Muutama vuosi sitten olin jumissa joogaharjoitukseni kanssa. Harjoitin astangajoogaa päivittäin, mutta tuntui että harjoitukseni ei enää edennyt ja aloin kärsiä jatkuvista selkäkivuista. Kehoni oli epätasapainossa. Tein vaikean päätöksen ja päätin jättää minulle rakkaan astangajoogan tauolle. Sen sijaan keskityin työskentelmään kehoni “heikkojen lenkkien” kanssa. Core oli yksi niistä.

Kun keskityin vahvistamaan keskivartaloani joogaharjoituksen avulla säännöllisesti, huomasin nopeasti muutoksen kehossani ja harjoituksessani. Selkäkipuni hävisivät, coren voimaa vaativat asennot helpottuivat ja olo siitä, että olisin “keskeltä katki”, hävisi. Tunsin itseni voimaantuneeksi.

Keskivartalo kirjaimellisesti yhdistää ala- ja yläkehon, joten itseasissa tarvitset sitä IHAN JOKAISEEN asanaan! Seuraavaksi kerron sulle 5 syytä, MIKSI jokaisen joogin tulisi kiinnittää huomiota coren vahvistamiseen…

1. Haastavat asennot, kuten käsitasapainot, inversiot ja vinyasa-siirtymät helpottuvat.

Monet haastavat asennot, kuten käsitasapainot ja inversiot vaativat paljon keskivartalon voimaa ja hallintaa. Asennot helpottuvat huomattavasti, kun keskityt erikseen vahvistamaan corea ja yläkroppaa. Vinyasa-siirtymät ovat liikkeitä asanoiden välillä; ne sisältävät hyppyjä ja joogapunnerruksia ja niitä voi varioida monella eri tavalla (voit esimerkiksi hypätä käsilläseisontaan jokaisessa aurinkotervehdyksessä jos haluat ;). Vinyasat vaativat keskivartalon ja yläkropan voimaa sekä liikkuvuutta.

Lolasana vaatii paljon coren ja olkavarsien voimaa.

Lolasana vaatii paljon coren ja olkavarsien voimaa.

2. Kehonhallinta paranee.

Niin kuin mainitsikin jo aiemmin, keskivartalo kirjaimellisesti yhdistää ala- ja yläkropan. Tarvitset siis keskivartalon voimaa ja hallintaa ihan jokaiseen asanaan (et ehkä yin-tunnilla ;). Erityisesti tämän huomaa tasapainoasennoissa, joissa joudut hakemaan keskivartaloon jännitteen pysyäksesi pystyssä. Myös inversioissa eli ylösalaisissa asennoissa coren hallinta on todella tärkeässä roolissa.

3. Voit saada apua (ala)selkäkipuihin.

En ole varmasti ainut joogi (tai ihminen!), joka on kärsinyt alaselkäkivuista jossain vaiheessa elämäänsä. Alaselkäkivuille on monia syitä, mm. kehon virheasennot, liikkumattomuus, kireät lonkankoukistajat, heikot pakarat ja heikot tai huonosti aktivoituvat syvät vatsalihakset. Selkäkipuihin siis vaikuttaa aina monta tekijää, jotka tulisi ottaa huomioon, kun ongelmaa lähdetään korjaamaan. Varsinkin syvät vatsalihakset eli poikittainen vatsalihas olisi tärkeä saada vahvistumaan ja aktivoitumaan kunnolla, koska se tukee selkärankaa ja keskivartaloa korsetin tavoin.

Vasisthasanan eli sivulankun säännöllinen harjoittelu on todettu toimivaksi skolioosin hoidossa.

Vasisthasanan eli sivulankun säännöllinen harjoittelu on todettu toimivaksi skolioosin hoidossa.

4. Ryhti paranee.

En henkilökohtaisesti ole sanan “ryhti” fani. Siitä nimittäin tulee mieleen lähennä armeija ja se, että töröttäisimme jossain tietyssä asennossa päivät pitkät. Keho on tehty liikkumaan eikä “seisomaan ryhdikkäästi” paikallaan. Ehkä ryhdin käsitteen voisi laajentaa joogaharjoituksessa vartalon keskiakselin linjaukseen asanan sisällä? Yhteydeksi jaloista, lantionpohjan kautta, päälakeen? Tarvitset tätä “ryhtiä” eli kehon kannattelua aivan jokaisessa asanassa. Keskivartalo on linkki, jonka kautta energia alaraajoista välittyy yläraajoihin. Keskivartalosta tietoiseksi tuleminen ja sen vahvistaminen siis parantaa joogista ryhtiä! ;)

5. Vahva core voimaannuttaa!

Keho ja mieli ovat yhteydessä toisiinsa. Kun vahvistat kehoasi - ja huomaat, että se voi muuttua - usko itseesi ja omaan voimaasi kasvaa. Tai näin ainakin minulle on käynyt. Joogassa keskivartalon alue yhdistetään manipura chakraan, kehon kolmanteen energiakeskukseen. Manipuran tulienergia on yhteydessä omaan henkilökohtaiseen voimaamme ja tahdonvoimaan. Manipuran ollessa tasapainossa tunnet itsesi vahvaksi, itsevarmaksi ja tasapainoiseksi ja säteilet ympärillesi positiivista, luovaa energiaa.

Mistä sitten löytää inspiraatiota coren vahvistamiseen joogan avulla?

Olen tehnyt sinulle maksuttoman lyhyen core-treenin, jonka pääset latamaan tästä linkistä! Voit tehdä treenin esimerkiksi joogaharjoituksesi yhteydessä tai erillisenä minitreeninä. :)

Aurinkoa päivääsi! ♡

xx Irinja

Previous
Previous

Helpotusta kireisiin takareisiin - Lisää nämä 3 yllättävää liikettä joogaharjoitukseesi

Next
Next

Asana lab: Vasisthasana eli sivulankku + 6 eri variaatiota