Mikä ihmeen vinyasa? 2 tapaa tehdä välivinyasa

Niin siis mikä vinyasa? Sana vinyasa on varmasti tuttu monelle joogan harrastajalle ensisijaisesti vinyasa-joogasta. Vinyasa-jooga on dynaaminen joogamuoto, jossa asanat liitetään yhteen erilaisten liikesarjojen avulla. Mutta mitä vinyasa oikeastaan tarkoittaa? Ja mitä pitää tehdä silloin, kun joogaope sanoo: “nyt tehdään vinyasa”? Näihin kysymyksiin vastaan tässä artikkelissa.

Vinyasan merkitys

Sana vinyasa on sanskritia ja se johdetaan sanasta nyasa, joka kääntyy “asettaa” ja etuliitteestä vi, joka tarkoittaa “tietyllä tavalla”. Vinyasa siis tarkoittaa: “asettaa tietyllä tavalla”. Vinyasa-joogan harjoituksessa asettaudumme asentoihin aina tietyllä tavalla, tiettyjen hengitysten tahdissa, ja kudomme näin harjoituksesta yhden, yhteinäisen matkan.

Vinyasa-joogan juuret lepäävät Sri Krishnamacharyan ja Patthabi Joisin kehittämässä astangajoogassa. Krishnamacharyalle ja Joisille oli tärkeää asanoiden liittäminen yhteen tietoisesti ja yhtä huolellisesti kuin itse asanat tehdään. Näin harjoituksesta syntyi “liikkuva meditaatio”. Astangajoogassa jokaisella asennolla on omat vinyasansa, jotka koostuvat liikkeistä, hengityksistä ja katseenkohdistuksesta (drishti), joilla mennään asentoon ja poistutaan siitä. Myös itse asana on osa vinyasaa, mutta siinä pysytään useamman hengityksen ajan.

Sen lisäksi, että vinyasat liittävät harjoituksen asennot yhteen, ne vahvistavat, venyttävät ja lämmittävät kehoa, ja näin valmistavat joogan harjoittajaa haastavampiin asentoihin. Vinyasa-jooga on siis kehittynyt astangasta, mutta toisin kuin astangassa, vinyasa-joogassa ei ole mitään tiettyä liikesarjaa ja se on tällä tavoin paljon vapaamuotoisempaa kuin astangajooga, jossa noudatetaan tiettyjä liikesarjoja hyvin tarkasti.

Tee vinyasa??!!

Nykyään joogatunneilla termillä vinyasa viitataan useimmiten liikesarjaan, joka koostuu lankusta (phalakasana), chaturanga dandasanasta (“joogapunnerrus”), ylöspäin katsovasta koirasta (urdhva mukha svanasana) ja alaspäin katsovasta koirasta (adho mukha svanasana). Tämä liikesarja sisältyy esimerkiksi aurinkotervehdyksiin ja se tehdään useimmiten asanoiden välissä siirtyessä asanasta toiseen. Liikesarja ei ole lähtökohtaisesti helppo ja se toistetaan usein monia kertoja yhden joogatunnin aikana, joten on tärkeää tehdä se oikein. Tämä ei kuitenkaan aina ole itsesäänselvyys joogatunneilla, joissa on monentasoisia harjoittelijoita sekaisin. Ensikertalaiselle joogaopettajan käsky: “tee vinyasa”, voi olla hämmentävä. Joogaopettajana tiedän kuitenkin, että jokaisella tunnilla ei ehditä kerrata vinyasan perusteita, varsinkin jos kyseessä on ryhmä, jossa sekä aloittelijoita, että kokeneempia harjoittelijoita.

Alla olevalla videolla näytän kaksi tapaa tehdä tämän “välivinyasan”. Ensimmäinen on “perinteinen tapa” tehdä liikesarja ja toinen on helpotettu versio. Tulen tekemään kaikista välivinyasan asennoista vielä erilliset tutoriaalit tänne blogiin.

Itse pidän ajatuksesta, että jokainen harjoitukseni hetki, hengitys, liike, tasapainon horjahdus ja ajatus ovat osa vinyasaa. Harjoituksen ei tarvitse olla täydellinen - sinne mahtuu horjahtelua, epäröintiä, ajatuksen harhailua… On tärkeää ottaa nämä kaikki osaksi kokonaista harjoitusta ja syleillä jokaista sen elementtiä. Näin joka harjoituksesta tulee täydellinen - juuri sellaisena kuin se on.

Inspiroivia hetkiä matolla!

xx Irinja

PS. Onko sulla toiveita, mistä aiheesta haluaisit lukea blogistani? Otan mielelläni toiveita vastaan! Voit kommentoida postauksiin tai lähettää minulle postia osoitteeseen: irinja.teikari@gmail.com

Liity myös mukaan sähköpostilistalleni jos haluat viikottaista #joogainspiraatiota suoraan inboxiisi! Pääset liittymään tästä linkistä. Liittymislahjaksi lähetän sinulle maksuttoman oppaan coren voimasta joogaharjoituksessa!

Previous
Previous

Lankku eli phalakasana - Yleisimmät virheet ja kuinka korjata ne.

Next
Next

5 + 1 vinkkiä kaamoksesta selviämiseen