Kurkistus energeettiseen anatomiaan - ihmisen viisi kehoa eli koshaa

Koshas - viisi olemuksen tasoa

Klassisen joogafilosofian mukaan ihmisen hienovarainen rakenne koostuu viidestä kehosta (koshas) ja seitsemästä vallitsevasta energeettisestä keskuksesta (chakras).  Joogaharjoitukset tähtäävät tietoisuuden lisäämiseen ja tasapainoon kaikilla tasoilla. Fyysinen keho on vain yksi olemuksemme tasoista. Sen lisäksi jokaisella meistä on neljä muuta 'kehoa' tai olemuksen kerrostumaa. Ylläpitääksemme kokonaisvaltaista hyvinvointia meidän tulisi kiinnittää huomiota myös hienovaraisten kehojemme tasapainoon ja vahvistamiseen.

Annamayakosha - fyysinen kehomme

Ainoastaan fyysinen kehomme koostuu materiasta. Muut kehot koostuvat energeettisestä värähtelystä. Voimme havaita hienovaraiset kehomme lisäämällä tietoisuutta hienovaraisista tasoista. Fyysinen keho on kulkuneuvo fyysisessä maailmassa, ja sitä kutsutaan annamaya koshaksi. Maya tarkoittaa 'jostakin tehtyä' ja anna tarkoittaa ruokaa tai materiaa. Annamayakosha on siis se keho, joka on tehty ruuasta. Joogassa keskitytään huoltamaan fyysistä kehoa asanoiden ja terveellisten elämäntapojen avulla.

Pranamayakosha - elämänenergian keho

Fyysisen kehon sisällä ja sen ympärillä sijaitsee pranamayakosha, eli keho joka koostuu pranasta. Prana tarkoittaa elinvoimaa, ja sen sanotaan ympäröivän kaikkea elävää; ihmisiä, kasveja ja eläimiä. Kiinalaiset kutsuvat tätä voimaa chi'ksi. Kun ihminen on väsynyt, uupunut tai sairas, tämä keho on heikentynyt, ja elinvoima ei pääse virtaamaan vapaasti. Pranamayakoshan voi tuntea havaitessaan fyysisen kehon ympärillä värähtelyä, kihelmöintiä, lämpöä tai muita energeettisiä tuntemuksia. Hoitomuodot kuten homeopatia tai akupunktio eivät toimi suoraan fyysisen kehon tasolla, vaan vaikuttavat pranan virtaukseen. Prana ylläpitää elämää fyysisessä kehossa ja ilman sitä fyysinen keho menehtyy. Joogassa tunnetaan ryhmä harjoituksia, jotka lisäävät energeettisen kehon vitaliteettia. Näitä metodeja kutsutaan pranayama -harjoituksiksi. Saamme suuren määrän pranaa ruuan ja juoman välityksellä. Merkittävin pranan lähde on kuitenkin auringon valo

Manomayakosha - mielen keho

Näiden kahden kehon lisäksi meitä ympäröi kolmas taso, manomayakosha, joka tarkoittaa kehoa, joka on tehty ajatuksista ja tunteista. Tämä keho tunnetaan aurana, energiakenttänä, joka ympäröi fyysisen- ja energeettisen kehon, ja joka on jatkuvassa liikkeessä aivan kuten ajatukset ja tunteet. Jotkut ihmiset kertovat havaitsevansa auran jatkuvasti muuttuvina väreinä, jotka heijastavat ihmisen sen hetkistä tunteiden ja ajatusten virtaa. Useissa kielissä on erilaisia sananlaskuja, jotka liittyvät tunteiden ja värien yhteyksiin. Saatamme kertoa 'näkevämme punaista' ollessamme vihaisia, tai olevamme 'vihreänä kateudesta'. Mentaalisemotionaalista kehoa tasapainotetaan joogassa keskittymisharjoituksilla, tietoisella tunnetyöskentelyllä sekä pratyahara -harjoituksilla, jossa mieli käännetään sisäänpäin pois ulkoisista aistiärsykkeistä. Pratyahara on meditaatioon valmisteleva vaihe.

Vijnanamayakosha - viisauden keho

Näitä kolmea kehoa hienovaraisemmalta tasolta löytyy vijnanamayakosha, eli keho, joka koostuu viisaudesta. Joogafilosofian mukaan tämä on hienovarainen olemuksemme taso, joka liittyy intuitioon ja niin kutsutuun “korkeampaan mieleen” (buddhi). Tämä taso liittyy supramentaaliseen tietoisuuteen, joka toimii analyyttistä ja kategorisoivaa mieltä laajemmin, ja johon saavutetaan yhteys meditaation ja kontemplaation avulla. Hyvin kehittynyt supramentaalinen keho mahdollistaa korkeamman moraalisen harkinnan, eettiset valinnat, laajemman ymmärryksen ja kyvyn hallita mielen liikkeet. Meditaation lisäksi yama ja niyama -harjoitukset eli joogin eettiset toimintaperiaatteet ovat tärkeitä tämän tason kehittymisessä.

Anandamayakosha - autuuden keho

Viides hienovarainen tasomme on anandamayakosha, keho, joka koostuu autuudesta. Tämä on tietoisuuden taso, joka muodostuu puhtaasta ilosta ja onnellisuudesta, ja joka on lähinnä syvintä olemustamme. Pääsemme kosketuksiin anandamayakoshan kanssa syvissä onnellisuuden hetkissä sekä meditaatiossa, joka hiljentää ja puhdistaa mielen ja mahdollistaa tietoisuuden laajentumisen yli persoonallisuuden rajojen. Epäitsekäs toiminta - karma yoga, sekä bhakti yoga - totaalinen omistautuminen korkeimmalle tietoisuudelle avaa joogin kokemaan ykseyttä sekä toisten olentojen että koko luomakunnan kanssa. Joogafilosofiassa ajatellaan nandamayakoshan olevan viimeinen verho, joka erottaa arkitietoisuuden atmanista - universaalin tietoisuuden kuolemattomasta kipinästä, joka on läsnä hiljaisena totuutena jokaisen sydämessä.

Kaikkien viiden kehomme sanotaan olevan kulkuvälineitä atmanille, tietoisuudelle, joka on matkalla läpi fyysisen kokemuksen. Klassinen jooga on holistinen järjestelmä, joka kehittää kaikkia olemuksemme tasoja ja mahdollistaa syventyvän itsetuntemuksen, ja sen kautta kokemuksellisen oivalluksen todellisuuden perimmäisestä luonteesta.

Tämän artikkelin on kirjoittanut kollegani Gloria Salo. Juttu täydentyy kaikkia 7 eri chakraa käsittelevillä artikkeleilla kevään ja kesän aikana. Ohjaan juhannuksena jooga- ja meditaatioretriitin yhdessä Glorian kanssa Lammin retriittikeskuksessa. Lisätietoja retriitistä täällä. Retriitti on suunnattu edistyneille joogan harjoittajille ja sisältää mm. asana-workshoppeja, meditaatioharjoituksia sekä joogan filosofiaa.

Gloria Salo

Gloria on pitkän linjan joogan ja tantran harjoittaja ja opettaja. Akateemiselta puolelta hän on valmistunut sosiaalipsykologian maisteriksi, pitkänä sivuaineenaan psykologia. Gradunsa Gloria kirjoitti mindfulness-meditaatiosta ja sen opettamisesta Suomen peruskouluissa. Tällä hetkellä Gloria opiskelee kahta terapeuttista suuntausta: kognitiivisen lyhytterapian erityispätevyyttä sekä NVC (non-violent communication) sertifioiduksi valmentajaksi. Lisäksi hän käy tällä hetkellä rakentavan vuorovaikutuksen ohjaajakoulutusta osana NVC-opintoja.

“Olen harjoittanut joogaa ja tantraa viimeiset 23 vuotta, ja toiminut jooga- tantra ja meditaatio-ohjaajana täysipäiväisenä työnäni viimeiset 17 vuotta. Olen opiskellut ja harjoittanut useampaa jooga- ja tantraperinnettä, ja ollut erityisen kiinnostunut traditionaalisista ja syvällisistä tantran ja joogan suuntauksista, ja elävästä harjoitusperinteestä. Tällä hetkellä syvennän nondualistisen tantran harjoitustani (trika ja kaula perinteet) Christopher Wallisin ohjauksessa. Ajattelen, että hyvä opettaja on aina samalla hyvä oppilas.

Edellämainittujen kiinnostuksenkohteiden lisäksi sydäntäni ovat lähellä elämän pyhyys, rituaalisuus (seremonioiden ja siirtymäriittien palauttaminen osaksi modernia arkeamme), tanssi, musiikki, leikki, avanto, kokonaisvaltainen terveys ja hyvinvointi, ja luonnon eheyttävä voima. Kaikkia näitä elementtejä pyrin tuomaan osaksi kokonaisvaltaista retriittikokemusta, joka mahdollistaa aitoa positiivista muutosta, syvää autenttista yhteyttä ja kohtaamista, hidastamista ja pysähtymistä elämän, itsen ja totuuden äärelle."

Lisätietoja Gloriasta: www.gloriasalo.com

gloria salo
Previous
Previous

Mikä on dharma?

Next
Next

Tavoitteena sivuspagaatti? Kokeile näitä 5 asentoa!