3 erilaista soturiasentoa ja Virabhadran tarina

Erilaiset soturiasennot ovat varmasti osa jokaisen dynaamisen joogatunnin seisoma-asentojen sarjaa. Soturit vahvistavat erityisesti jalkoja ja pakaroita, venyttävät lonkkia ja takareisiä, harjoittavat tasapainoa ja lämmittävät sekä valmistavat kehoa vaativampia asentoja varten.

Soturiasennot opettavat meille päättäväisyyttä, maadoittavat jalkamme tukevasti maahan ja ohjaavat tietoisuuden omaan keskukseemme, omaan voimaamme. Joogan harjoittajina voimme itse päättää ja ohjata tietoisuutemme valon sinne, missä sitä milloinkin tarvitaan eniten.

Erilaisia soturiasentoja on paljon, ja olen koonnut tähän artikkeliin 3 erilaista soturiasentoa, jotka haastavat kaikentasoisia joogeja. Mutta ensin hieman Virabhadrasanan mytologiaa…

Virabhadran tarina

Virabhadra on sanskritia ja se johdetaan sanoista ‘vira’ eli sankari ja ‘bhadra’, joka tarkoittaa ystävää. Virabhadrasanan nimi juontuu tarinasta, jossa hindujumala Shiva luo tämän hirmuisen soturin, Virabhadran, omista rastoistaan kostaakseen vaimonsa Satin kuoleman Satin isälle Dakshalle.

Satin isä, Daksha, ei hyväksynyt tyttärensä avioliittoa epämääräisen Shivan kanssa (hänhän harjoitti joogaa, poltti pilveä ja nautti maallisista huveista!). Daksha oli järjestänyt suuren festivaalin, tulirituaali yagnan, mutta ei ollut kutsunut Satia tai Shivaa tapahtumaan. Sati loukkaantui tästä, mutta päätti mennä juhliin joka tapauksessa kohtaamaan isänsä. Hän ajautui riitaan isänsä kanssa, joka eskaloitui siihen pisteeseen, että Sati päätti tappaa itsensä.

Tarinasta on hieman erilaisia versioita; yhdessä versiossa Sati meditoi oman sisäisen tulensa niin vahvaksi, että se polttaa hänet elävältä, toisessa versiossa hän syöksyy rituaalituleen ja kuolee. Shiva saa tietenkin kuulla tästä ja suutuksissaan heittää yhden rastoistaan niin voimakkaasti maahan, että siitä syntyy Virabhadra. Virabhadra surmaa Dakshan leikkaamalla hänen päänsä irti ja tappaa myös muut festivaalivieraat. Shiva tulee kuitenkin katumapäälle hirmuteostaan ja sovittaa tehdyn vahingon herättämällä Dakshan takaisin eloon liittämällä hänen irtileikatun päänsä tilalle vuohen pään ja herättää muutkin kuolleet vieraat eloon. Sati kuitenkin pysyy kuolleena ja Shiva vetäytyy yksinäisyyteen meditoimaan.

Joogan harjoittajan kannattaa suhtautua tähän tarinaan vertauskuvallisesti. Yksi tapa tulkita tarinaa on nähdä Daksha egona ja Virabhadra tietoisuuden aseena, joka lävistää tai tappaa egon. Shivan katumuksen, hänen herättäessään Dakshan ja vieraat takaisin eloon, voi nähdä rakkaudellisena myötätuntona egoa kohtaan. Tarinassa Shiva menettää rakkautensa, sydämensä, Satin ja vetäytyy yksinäiseen meditaatioon etsien tietä takaisin hänen luokseen.

Soturi 1 eli Virabhadrasana 1

soturi 1 asento jooga

Näin teet soturi 1 -asennon:

  • Linjaa etummaisen jalan polvi ja nilkka päällekäin. Jalka on noin 90° kulmassa. Polvi ja varpaat osoittavat suoraan eteenpäin.

  • Levitä etummaisen jalan varpaat hyvin lattiaan.

  • Pidä takajalassa paino päkiällä ja varpailla. Työnnä takajalan varpaista suuntaa eteenpäin (kantapää ei “tipu” taakse).

  • Aktivoi takajalan pakara ja työnnä pepun voimalla lonkkaa pitkäksi.

  • Ajattele sisäreisiä kohti toisiaan kuin sulkisit saksia.

  • Vie kädet ylös suorina. Vedä alimmat kylkiluut kevyesti sisään.

  • Hengitä. Pysy 5-10 hengitystä.

  • Soturi ykkösen voi tehdä myös niin, että tuot takajalan jalkapohjan lattiaan ja käännät kantapään hieman sisään, varpaat ulos. Tykkään itse tehdä asennon kuvan osoittamalla tavalla, ja siksi ohjeistin sen tässä. :)

Soturi 1 avaa lonkkia ja takareisiä sekä vahvistaa jalkoja ja pakaroita erityisen hyvin.

Soturi 3 eli Virabhadrasana 3

soturi 3 asento jooga

Näin teet soturi 3 -asennon:

  • Aloita soturi ykkösestä. Juurruta tukijalan jalkapohja hyvin lattiaan. Koukista etummainen jalka ja lähde viemään paino sille.

  • Suorista tukijalka ja vie takajalka suorana taakse. Takajalka nousee lattian suuntaan tai jopa hieman korkeammalle.

  • Pidä takajalka vahvana. Koukista nilkkaa ja ajattele, että työnnät takajalalla suuntaa taaksepäin.

  • Kierrä takajalan reittä kevyesti sisäkiertoon ja ajattele sisäreisiä kohti toisiaan. Takajalan pakara on aktiivinen!

  • Jos sinulla on vaikeuksia pysyä tasapainossa, voit pitää tukijalkaa hieman koukussa.

  • Hae pitkä linja lantionpohjasta kohti päälakea.

  • Voit tuoda kämmenet yhteen rintakehän kohdalle, pitää ne suorina kyljissä kiinni tai suoristaa kädet suoraan eteen. Kokeile erilaisia variaatioita käsille ja huomaa kuinka ne vaikuttavat tasapainoon!

  • Hengitä. Pysy 5-10 hengitystä.

Soturi 3 haastaa tasapainoa, kehittää coren stabilointia ja vahvistaa pakaroita sekä venyttää takareisiä.

Nöyrä soturi eli Baddha Virabhadrasana

nöyrä soturi asento jooga

Näin teet nöyrän soturin:

  • Aloita soturi 1 -asennosta.

  • Linjaa jalat lantion levyiseen tai hieman leveämpään asentoon. Tuo takajalan jalkapohja maahan. Käännä kantapää hieman sisään ja varpaat ulospäin.

  • Risti kädet selän takana. Lähde nojaamaan painoa eteenpäin ja tuo päälakea kohti lattiaa, etummaisen jalan viereen.

  • Ajattele sisäreisiä kohti toisiaan ikäänkuin sulkisit saksia.

  • Hengitä tilaa ja rentoutta olkapäihin ja hartioihin.

  • Pysy noin 5-10 hengitystä.

Nöyrä soturi avaa lantiota, lonkkia sekä hartioita intensiivisesti. Asento myös haastaa tasapainoa!

Mikä soturiasento on sun lemppari? Entä mikä haastavin? Kommentoi alle! :)

PS. Missasitko mun maksuttoman Linjaa & Vahvista - Joogahaasteen? Ei hätää - tulen järjestämään uuden haasteen lähitulevaisuudessa! Liity mukaan haasteen odotuslistalle tästä linkistä!

xx

Irinja

Previous
Previous

Jooga & kireät takareidet - 4 vinkkiä!

Next
Next

Kuinka päädyin joogaopettajaksi?