Satya - totuudellisuus joogaharjoituksessa
Tässä artikkelissa kerroin sinulle ahimsasta, väkivallattomuuden periaatteesta. Ahimsa on ensimmäinen yamoista, Patanjalin joogasutran esittelemän astangajoogan määrittelemistä “rajoituksista”, jotka ohjaavat joogin elämää. Yamoja on yhteensä viisi ja satya - totuudellisuus on niistä toinen.
Sanskritin sana sat tarkoittaa “se mikä on olemassa, se mikä on.” Satya siis tarkoittaa asioiden näkemistä sellaisena kuin ne ovat, ei sellaisina kuin toivoisimme tai pelkäisimme niiden olevan. Satya ohjaa joogia luopumaan kaikesta valheellisesta kommunikaatiosta. Se on totuudellisuutta ja rehellisyyttä niin sanoissa, teoissa kuin ajatuksissa.
Koska ahimsa, väkivallattomuus toimii pohjana kaikille yamoille, totuudellisuuden täytyisi kuitenkin noudattaa sen periaatetta. Jos totuus on loukkaava, jättää joogi mieluummin sen sanomatta kuin tarkoituksellisesti satuttaa toista totuudellaan. Tämä ei kuitenkaan saisi oikeuttaa ns. “sivusta katsomista”, kun joku tai jokin kohtaa epäoikeudenmukaisuutta. Joogin onkin oltava hereillä ja käytettävä erottelukykyään sekä luotettava intuitioonsa, jotta hän tietää milloin on aika puuttua asiaan ja milloin on aika olla hiljaa.
Totuudellisuus itseä kohtaan
Ajattelen, että me suomalaiset olemme yleisesti tunnettuja rehellisyydestämme. Ehkä meidän onkin helpompaa olla rehellisiä muille, koska olemme siihen kulttuuriin kasvaneet. Usein vaikeinta on pysyä totuudellisena ja rehellisenä itselleen. Omia toiminnan motiiveja ja ajatuksia onkin tärkeä tarkastella objektiivisesti, aluksi esimerkiksi meditaation keinoin, ja myöhemmin tämä itsetarkastelu on helpompi laajentaa “muuhun elämään”. Kun opettelemme olemaan rehellisiä itsellemme, tulee rehellisyys muita kohtaan automaattiseksi.
Voimme harjoitella totuudellisuutta helposti joogamatollamme. Kuvitellaan, että joogi on tilanteessa, jossa hän harjoittaa hienoja, edistyneitä taaksetaivutuksia. Taaksetaivutukset tuottavat hänelle kuitenkin kipua alaselkään. Joogi yrittää mielessään sivuuttaa kivun, koska haluaa suorittaa hienot taaksetaivutukset ja selkä kipeytyy entisestään. Hän ajattelee: “Nämä taaksetaivutukset ovat hyväksi minulle, minun täytyy tehdä ne.” Myöhemmin hän tarkastelee omaa käyttäytymistään ja huomaa, että perimmäinen syy sille, miksi hän halusi tehdä nämä taaksetaivutukset oli tehdäkseen vaikutuksen itseensä tai muihin. Hän huomaa uskotelleensa itselleen harjoitusta tehdessään, että “nämä ovat minulle hyväksi”, vaikka sisimmässään tiesi, että hänen täytyisi lopettaa. Hän ei siis ollut totuudellinen itselleen ajatuksissaan. Joogi kuitenkin huomasi tämän ja seuraavassa harjoituksessa hän voi olla itselleen rehellinen.
Olemme usein mestareita itsemme huijaamisessa ja tekosyiden keksimisessä. Omien valheiden paljastaminen itselleen ei ole aina kivaa, mutta loppupeleissä se on palkitsevaa ja johtaa meitä kohti autenttisempaa, itsemme ja omien arvojemme näköistä elämää.
“When we lie, the sages say, we disconnect from our higher self; our minds become confused, and we cannot trust ourselves.”
Irene Petryszak
Satyan täydellistymä
Patanjalin joogasutran (36.2.) mukaan joogi, joka hallitsee satyan täydellisesti pystyy sanoillaan muuttamaan toisten ihmisten toimintaa ja vaikuttamaan sen lopputulokseen. Hän on niin juurtunut totuudellisuuteen, etteivät hänen toimintansa ja sanansa vain voi olla valheellisia. Jos hän kehottaa jotakuta olemaan hyveellinen, niin tämä tapahtuu. Toinen näkökulma tähän sutraan ehdottaa, että koska satyaan täydellisesti juurtuneen joogin sanat tai ajatukset eivät voi olla valheellisia, täytyy kaiken hänen sanomansa olla totta ja, siksi se toteutuu.
Oli miten oli, sanoilla ja sillä miten puhumme itsellemme ja muille ihmisille on valtava merkitys. Joogaharjoitus on hyvä ympäristö harjoitella satyaa. Se on kuin mikrokosmos, jossa voimme harjoitella taitoja, jotka otamme mukaamme astuessamme ulos matoltamme, ympäröivään maailmaan. Ehdotankin, että seuraavan kerran, kun teet harjoitustasi, aseta harjoituksesi intentioksi satya, totuudellisuus ja tarkastele omaa tekemistäsi sen vinkkelistä.
Iloa ja rehellisyyttää harjoitukseesi ja elämääsi!
xx Irinja
Lähteet:
Patanjalin joogasutra, Joogan filosofia, Måns Broo
yogainternational.com/article/view/satya-a-practice-of-truthfulness