Päälläseisonta - 3 yleisintä virhettä ja kuinka korjata ne

Päälläseisonta tai sanskritiksi sirsasana on yksi joogan yleisimmistä inversioasanoista, eli asennoista, joissa ollaan ylösalaisin, tarkemmin sanottuna sydän pään yläpuolella. 

Päälläseisonta on jo melko vaativa inversio ja vaatii tietyn voima- ja liikkuustason ja kehonhallinnan. Joillekin päälläseisonta saattaa tulla mahdolliseksi jo aika pienellä harjoittelulla, kun taas toisilla asennon hallitseminen vaatii pidempää harjoittelua. 

Päälläseisonnan harjoittelussa turvallisuuteen kannattaa suhtautua vakavasti, koska tämä asento voi väärin tehtynä mahdollisesti aiheuttaa vakaviakin vammoja niskaan ja herkkiin niskanikamiin. Asentoa ei suositella harjoitettavaksi jos kärsit korkeasta verenpaineesta, silmien tai nenän alueen tulehduksista tai sinulla on vammoja niskan alueella. 

Päälläseisonta opettaa meille hienovaraista kehonhallintaa, vahvistaa olkavarsien, yläselän ja coren lihaksia sekä lisää kehotietoisuutta ja keskittymiskykyä. Yksi inversioden tehtävistä joogaharjotuksessa on valmistaa meitä kohti meditaatiota tuomalla tietoisuutta pään alueelle ja siksi inversiot sijoitetaan yleensä asanaharjoituksen loppuun. 

Opettaessani päälläseisontaa huomaan usein seuraavat kolme virhettä, joihin aloittelijat, mutta myös kokeneemmat joogit helposti sortuvat. Seuraavaksi kerron sinulle, mitkä nämä virheet ovat ja kuinka korjata ne! 

 

1. Käsien asento 

  • Mittaa oikea käsien etäisyys ristimällä sormet yhteen ja tuomalla kyynärpäät mattoon noin harteiden levyiseen tai jopa vähän kapeampaan asentoon.

  • Yleensä virhe tapahtuu siinä, kun lähdetään tuomaan painoa käsille -> kyynärpäät alkavat liusua pois päin toisistaan. Ajattele tällöin vetäväsi kyynärpäitä kohti toisiaan. Tämän kuuluisi tuntua aktivaationa etenkin ojentajissa, lapojen lihaksissa ja sahalihaksissa (kainalon alla olevat lihakset).

päälläseisonta jooga

2. Pään asento 

Päälläseisonnan harjoittelua aloittaessa päällä ei oikeastaan saisi olla juurikaan painoa. Suurin osa painosta on kyynärvarsilla. Harjoittelun myötä, kun niska vahvistuu voimme alkaa tehdä erilaisia variaatioita päälläseisonnasta ja tuoda painoa enemmän (tai jopa kokonaan) pään ja niskan varaan. 

Kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin:

  • Painon tulisi olla päälaen korkeimmassa kohdassa.

  • Paino EI siis ole otsalla tai liikaa niskan puolella!

  • Oikea kohta löytyy kokeilemalla. :)

päälläseisonta jooga

3. Päälläseisontaan meneminen 

Tämä on ehkä yleisin virhe, mitä näen tunneillani. Kauhea hinku mennä päälläseisontaan, mutta maltti ei oikein riitä ja yritetään mennä sinne kaikin keinon eli yleensä heittämällä ne jalat sinne ylös miten sattuu.

Älä tee näin!

Älä tee näin!

Tässä tavassa mennä päälläseisontaa on muutama mutta. Jos ylös ei päästä hallitusti voiman ja liikkuvuuden avulla vaan heittämällä jalat ylös holtittomasti ollaan aina vaarassa vaurioittaa herkkää niskan aluetta. Tämä tapa ei myöskään kehitä tarvittavaa kontrollia (eikä voimaa ja liikkuvuutta), jota päälläseisonta vaatii. Yleensä joku kohta paketista pettää, kädet lähtevät liusumaan erilleen ja core ja jalat eivät aktivoidu. Älä siis heitä jalkoja vaan...

Jalat tulisi tuoda ylös hallitusti. Silloin tasapainon löytäminen on paljon helpompaa ja emme todennäköisesti satuta itseämme niin helposti! 

 

Nosto päälläseisontaan: 

  • Aloita kävelemällä jalat mahdollisimman lähelle vartaloa, lantio niin ylös ja olkapäiden päälle kuin mahdollista.

  • Nosta yhtä jalkaa polvi koukussa kohti rintakehää.

  • Koita nostaa myös toinen jalka ylös, polvet kohti rintakehää.

  • Jos et saa käveltyä jalkoja tarpeeksi lähelle tai et saa nostettua jalkaa ylös vatsan voimalla, voit tuoda esim. blokin/blokkeja jalan alle korokkeeksi.

Nosto päälläseisontaan hallitusti.

Nosto päälläseisontaan hallitusti.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli sulle apua! Toivotan sulle turvallista päälläseisontaa & keskittynyttä mieltä ;) 

Jos sulla on kysymyksiä liittyen aiheeseen tai toivoisit, että teen artikkelin jostain sua mietityttävästä aiheesta niin jätä kommentti tai kirjoita mulle: irinja.teikari(at)gmail.com. Myös kaikki palaute on erittäin tervetullutta! <3

 

xx Irinja

 

Ps. Ootko jo mun maililistalla? Lähetän maililistalleni viikoittain joogaan liittyvää inspiroivaa sisältöa ja ilmoitan uusista tapahtumista. Kun liityt listalle, saat maksuttoman miniversion e-kirjastani "Core Asana- vahva keskivartalo joogalla". Pääset liittymään tästä linkistä.

Previous
Previous

Miksi harjoittelemme inversioita? - Ylösalaisin olon terveysvaikutukset.

Next
Next

Kuinka aloittaa käsilläseisonnan harjoittelu kotona?