Kuinka rakentaa kestävä joogaharjoitus kotona?

Oman joogaharjoituksen rakentaminen ja kehittäminen kotioloissa voi olla haastavaa. Varsinkin nyt, kun monet meistä on pakotettu pysymään ja harjoittelemaan pääosin kotona joko yksin tai netin välityksellä. Jos olet tottunut harjoittelemaan vain ohjatuilla joogatunneilla, voi oman, itsenäisen harjoituksen luominen tuntua aluksi vaikealta. Olen koonnut tähän artikkeliin sinulle avuksi muutaman vinkin, joiden avulla opit rakentamaan kestävän joogaharjoituksen kotona.

Jos haluat oppia lisää jooga-asanoiden tarkasta linjauksesta sekä kestävästä joogaharjoituksesta, lähde mukaan maksuttomaan 6 päivän joogahaasteeseen, jonka järjestän maaliskuussa! Lue lisää & liity mukaan tästä!

Mikä on kestävä joogaharjoitus & kuinka rakentaa sellainen kotona?

Kestävä joogaharjoitus on harjoitus, joka on säännöllistä ja vie meitä eteenpäin mahdollisimman optimaalisesti ilman turhia vammoja. Kestävä harjoitus on monipuolista ja kehittää meitä kokonaisvaltaisesti. Kestävä harjoitus on myös sitä, että nauttii tekemisestä ja pitää hauskaa joogamatolla! Seuraavaksi käyn läpi 6 periaatetta, jotka ovat osa kestävää joogaharjoitusta ja KUINKA voit viedä kaiken tämän käytäntöön omassa arjessasi ja joogamatollasi!

Joogamuisto Goalta.

Joogamuisto Goalta.

1) Säännöllisyys

Säännöllisyys ei tarkoita sitä, että sun täytyisi harjoitella joka päivä. Yksi kerta viikossa on jo hyvä, jos se on säännöllistä. Silloin harjoituksesta tulee rutiini ja rutiinien avulla voimme vaikuttaa hyvinvointiimme.

Kuinka toteuttaa tämä?

Varaa joogaharjoitukselle aikaa kalenterista. Päätä sinulle sopiva määrä harjoituksia/viikko ja pysy niissä. Opettele vaikka heräämään hieman aikaisemmin, jotta saat harjoituksen tehtyä ennen muita päivän askareita. Harjoituksen ei myöskään tarvitse olla aina 2h pitkä - 15 minuuttia kiireisinä päivinä riittää todella hyvin!

2) Mielekkyys

On tärkeää, että harjoitus on sulle mielekästä, koska silloin se tulee tehtyä! Eli harjoitus on jotain sellaista, mitä odotat innolla ja tiedät, että siitä tulee hyvä olo. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että harjoitus ei ole liian haastavaa tai liian helppoa. (BTW, mielekkyys ei aina tarkoita sitä, että harjoitus olisi kivaa ja ihanaa - välillä täytyy tehdä asioita, joista ei niin tykkää kehittyäkseen, mutta loppujen lopuksi harjoitus palkitsee.)

Kuinka toteuttaa tämä?

Pidä harjoituksen taso sulle sopivana. Sen täytyisi olla tarpeeksi haastavaa, mutta ei kuitenkaan niin vaikeaa, että tunnet olosi lannistuneeksi, koska et pysty mihinkään. Etene pienin askelin kohti päämäärääsi. Juhli pieniä saavutuksia!

3) Kehitys

Siis… joogaharjoituksen päämäärähän ei ole edistyneet asanat. Mutta. Olemme ihmisiä ja on kivaa nähdä, että tekemämme työ palkitaan. Toisin sanoen - on mukavaa, että joogamatolla vietetty aika näkyy harjoituksessa. Tämä voi tarkoittaa sitä, että asana-harjoituksemme edistyy tai sitä, että harjoitus tuo meille lisää mielenrauhaa, keskittymiskykyä tai tilaa kuunnella omaa itseä.

Kuinka toteuttaa tämä?

Vaikka harjoittelisit pääosin itsenäisesti kotona, osallistu välillä opettajien tunneille joko livenä tai netissä. Tunneilla käymisestä saat uutta energiaa ja ideoita harjoitukseesi. Usein jos olet “jumissa” harjoituksesi kanssa on hyvä idea kokeilla jotain ihan uutta!

Biitsijoogaa Goalla.

Biitsijoogaa Goalla.

4) Ei vammoja

(Tässä puhun nyt erityisesti asana-harjoituksesta.) Verrattuna moniin muihin liikuntalajeihin jooga on todella turvallista. Joogaharjoitusta tehdään kehonpainolla ja yleensä suhteellisen rauhallisella tahdilla. Joogassa tapahtuvat vammat ovat yleensä mietoja; revähdyksiä tai venähdyksiä. Se kuinka paljon, ja kuinka intensiivisesti harjoitat joogaa vaikuttaa siihen, kuinka iso riski sinulla on vammautua. Mitä enemmän joogamatolla vietettyjä tunteja -> sitä isompi riski vammautua.

Kun toistamme tiettyjä asentoja useita kertoja harjoituksen aikana ja harjoitusta useita kertoja viikossa, voivat pienetkin virheasennot aiheuttaa kipuja tai epätasapainoja kehoon. Siksi onkin tärkeää opetella tekemään jooga-asennot alusta lähtien hyvillä linjauksilla ja keskittyen. Vaikka “väärät” linjaukset eivät aiheuttaisikaan meille kipuja, voivat ne kuitenkin johtaa siihen, että päädymme syventämään kehon virheasentoja, joka on tietysti päinvastaista, mitä asana-harjoituksella (kehon suhteen) haemme.

Kuinka toteuttaa tämä?

Harjoittele perusasiat kuntoon opettajan kanssa. Kaikki monimutkaisemmatkin jooga-asennot rakentuvat tiettyjen perusasioiden päälle ja kun hallitset ne, pystyt viemään harjoitustasi pidemmälle turvallisesti ja tehokkaasti. Kuuntele itseäsi - jos olet väsynyt tai stressaantunut valitse rauhallinen yin-harjoitus voimakkaan vinyasan sijaan. Väsyneenä, stressaantuneena tai ylirasittuneena on todennäköisempää, että keskittyminen pettää ja johtaa vammaan/kipuun tai lisää stressiä ja ylikuormitusta. (HUOM! Myös seuraavat kaksi kohtaa liittyvät tähän.)

5) Monipuolisuus

Jooga on oikeasti aika yksipuolinen harjoitus. Venytämme, työnnämme, pysymme asennoissa pitkään… Ja tässä ei siis ole mitään pahaa! Mutta. On tärkeää liikuttaa kehoa monipuolisesti. Siksi kannattaakin välillä miettiä, kuinka voisi tuoda uudenlaista liikettä harjoitukseen?

Kuinka toteuttaa tämä?

Asentoja voi ja saa modifioida! Voit keksiä ihan omia asentoja! Liikuta kehoasi paikkoihin, joihin se ei ole tottunut menemään. Mieti kuinka voisit harjoitella käsillä vetämistä joogassa? Kuinka voisit kaiken venyttämisen ja paikallaan pysymisen vastapainoksi voimistaa ja ravistella kehoa? Yhdistele harjoitukseesi elementtejä eri lajeista. Ole luova! (Ja harrasta välillä muutakin liikuntaa ;)

6) Tunnista heikkoutesi & vahvuutesi

Mitä ikinä teemmekään, oli se sitten joogaa tai ei, päädymme usein siihen, että vahvistamme omia, jo olemassa olevia vahvuuksia, ja vältämme heikkouksia. Esimerkki: jos olet luonnostaan venyvä, sinusta tuntuu hyvältä harjoitella paljon taaksetaivutuksia, koska kehityt niissä nopeasti ja ne tuovat sinulle mielihyvää. Tai jos olet luonnostaan jäntevä ja vahva, rakastat harjoitella voimaa vaativia käsitasapainoja, koska ne ovat sinulle helppoja.

Tasapainoisen joogaharjoituksen ja tasapainoisen kehon kannalta on kuitenkin supertärkeää tehdä juuri päinvastoin! Joogaharjoituksella pyrimme nimenomaan tuomaan meissä vaikututtavia vastakkaisia energioita (yin & yang/ ha & tha) tasapainoon. Usein tämä tarkoittaa sitä, että meidän täytyy laittaa extra vaivaa heikkouksiemme treenaamiseen. Se on haastavaa, mutta ainakin omasta kokemuksestani juuri se asia, josta saa eniten kiksejä, kun raskas työ palkitaan!

Kuinka toteuttaa tämä?

Tunnista omat heikkoutesi ja vahvuutesi. Painota joogaharjoitustasi niin, että annat extra-aikaa ja huomiota heikkouksiesi kehittämiseen. Tämä ei tarkoita sitä, että laiminlöisit vahvuutesi kehittämisen kokonaan. Kun huomaat, että kehosi ja mielesi alkaa tasapainottua, on aika uudelleenarvioida, mihin osa-alueeseen seuraavaksi keskittyä.

Joogamuisto Mysoresta.

Joogamuisto Mysoresta.

Joogaharjoituksen (yksi) tarkoitus on tasapainottaa kehoa ja mieltä ja tuoda meidät linjaan oman olemuksemme kanssa. Jotta voisimme harjoitella mielekkäästi mahdollisimman pitkään on hyvä rakentaa oma harjoitus kestävälle pohjalle.

Jos haluat oppia lisää jooga-asentojen tarkasta linjauksesta sekä kuinka viedä tässä artikkelissa käsittelemiäni kestävän harjoituksen periaatteita käytäntöön, lähde mukaan MAKSUTTOMAAN 6 PÄIVÄN JOOGAHAASTEESEEN, jonka järjestän Facebookissa 15.3.-21.3! Pääset liittymään mukaan haasteen odotuslistalle tästä linkistä.


xx

Irinja

Previous
Previous

3 tapaa tehdä trikonasana eli kolmioasento

Next
Next

Kuinka tehdä Chaturanga Dandasana eli joogapunnerrus?