Luo SADHANA - oma henkinen harjoituksesi

Mikä on sādhanā?

Sana sādhanā on sanskritia ja se tarkoittaa ego-mielen ylittävää henkistä harjoitusta. Sadhanan tavoitteena on saavuttaa jokin henkinen päämäärä, esimerkiksi valaistuminen (samadhi) ja irtautua “maallisista asioista”. Intian eri uskonnot tai henkiset perinteet omaavat kaikki omia harjoituksiaan, jotka luetaan sadhanaksi.

Termi sādhanā tulee sanskritin juurisanasta, sadhu, joka tarkoittaa “mennä suoraan päämäärään”. Sadhanan harjoittajaa kutsutaankin termeillä sādhu tai sādhaka (jos harjoittaja on mies), sādhvi tai sādhakā (jos harjoittaja on nainen).

Joogaperinteet sisältävät runsaasti erilaisia harjoituksia, jotka luetaan osaksi sadhanaa. Esimerkiksi asana-harjoitus, pranayama (hengitysharjoitukset), meditaatio, mantrojen toistaminen ja pyhien tekstien opiskelu ovat kaikki osa sadhanaa.

Jos kaipaat apua oman joogaharjoituksen rakentamiseen, kutsun sut mukaan uuteen, täysin maksuttomaan SADHANA -joogahaasteeseen! Tämän 7 päivän haasteen aikana opit mistä elementeistä rakentaa oma, itsenäinen joogaharjoitus kotona. Haaste sisältää yhteensä 6 erilaista jooga-flow’ta sekä kattavan luennon aiheesta “kuinka rakentaa tasapainoinen joogaharjoitus kotona”. Haaste starttaa maanantaina 7.3.2022. Liity mukaan TÄSTÄ LINKISTÄ!

sadhana

Luo oma sadhanasi

Tämän päivän kiireisessä maailmassa, joka on täynnä aistiärsykkeitä oman henkisen harjoituksen, sadhanan, luominen on erityisen tärkeää. Sadhanan tarkoitus on luoda yhteys omaan todelliseen itseemme -sieluumme ja kaiken elämän lähteeseen (miksi ikinä sitä haluatkaan kutsua). Jotta tämä voi tapahtua, täytyy mielen olla hiljainen.

Joogan harjoitukset ovat mielen rauhoittamiseen ja kehon linjaamiseen erinomaisia työkaluja. Asana-harjoitus linjaa kehon ja pitää sen terveenä, hengitysharjoitukset auttavat puhdistamaan energiakehoa ja hiljentämään mieltä. Meditaatiossa pääset sukeltamaan syvemmälle mieleesi - ja parhaimmassa tapauksessa sen taakse.

Kun lähdet rakentamaan omaa henkistä harjoitustasi, on tärkeää, että se on juuri sinulle sopiva ja mieleinen. Harjoituksia voi myös vaihdella, mutta on silti tärkeää pysyä yhden harjoituksen parissa tarpeeksi pitkään, jotta se saa aikaan tuloksia. Harjoittelun ei tarvitse aina olla kivaa. Tosiasia on, että välillä se on tylsää ja et jaksaisi. Harjoitukseen sitoutuminen ja tietty kurinalaisuus on osa sadhanaa.

henkinen harjoitus

Ideoita henkiseen harjoitukseen

Ideoita oman sadhanan rakentamiseen…

  • Asana-harjoitus

  • Hengitysharjoitukset

  • Meditaatio

  • Päiväkirjan kirjoittaminen (kokeile esimerkiksi kiitollisuus-päiväkirjaa!)

  • Luonnossa kävely

  • Affirmaatioiden kirjoittaminen tai lausuminen päivittäin

  • Joogisten tekstien opiskelu

  • Rituaalit

Oikeastaan mikä vain aktiviteetti, joka on tehty tietoisesti voi olla sadhanaa. Se, että teet päivän pienistä askareista pyhiä läsnäolosi voimalla, on henkisen harjoituksen muoto. Kun harjoitat omaa sadhanaasi, oli se sitten asana-harjoitusta, tiskaamista, affirmaatioiden kirjoittamista… laskeudu tarkkailijan asemaan, läsnäolevaan hetkeen ja irrota mielesi mahdollisesti havittelemistasi päämääristä. Antaudu harjoitukselle ja luota sen voimaan. Hyvinä päivinä tämä on helppoa, mutta kun harjoitus ei suju, vaaditaan harjoittajalta enemmän taitoa lempeästi irtautua mielestään ja sen jatkuvasti muuttuvasta luonteesta.

Asana-harjoitus osana sadhanaa

Asana-harjoitus on monelle helpoin tapa aloittaa oma henkinen harjoitus. Kun mieli ei ole vielä valmis meditaatioon, voi olla helpompaa aloittaa asana-harjoituksella ja opetella sen avulla mielen keskittämistä ja rutiinin rakentamista. Asana-harjoitus on parhaimmillaan “liikkuva meditaatio”.

Sitoutumalla harjoitukseen opit tekemään omasta hetkestäsi rutiinin, joka kannattelee sinua arjessa ja on yhteytesi elämän pyhyyteen. Tony Robbinsin sanoin: “It’s not what we do once in a while that shapes our lives, but what we do consistently”. Rutiinit kirjaimellisesti muokkaavat käytöstämme ja aivojamme ja niiden avulla voimme muutta elämäämme.

Jos kaipaat apua oman joogaharjoituksen rakentamiseen kotona, kutsun sut mukaan uuteen, täysin maksuttomaan SADHANA -joogahaasteeseen. Tämän 7 päivän haasteen aikana opit mistä elementeistä rakentaa oma, itsenäinen joogharjoitus kotona. Haaste sisältää yhteensä 6 erilaista jooga-flow’ta sekä kattavan luennon aiheesta “kuinka rakentaa tasapainoinen joogaharjoitus kotona”. Haaste starttaa maanantaina 7.3.2022. Liity mukaan TÄSTÄ LINKISTÄ!

joogahaaste


Onko sulla oma päivittäinen henkinen harjoitus? Mitä siihen kuuluu? Jätä kommentti! ♥

Joogaterkuin,

Irinja

Lähteet: https://www.yogapedia.com/definition/4994/sadhana

https://en.wikipedia.org/wiki/S%C4%81dhan%C4%81

Previous
Previous

Kuinka lisätä feminiinisiä laatuja joogaharjoitukseen?

Next
Next

Hasta bandha eli kämmenen lihaslukko