3 askelta: Kuinka rakentaa itselle sopiva joogaharjoitus kotona?

Moni on varmasti joutunut parin viime vuoden aikana siirtymään kotiharjoitteluun joogamattonsa kanssa. Tässä on hyvät ja huonot puolensa. Itse rakastan harjoitella itsenäisesti ja yksin. Silloin on helpompi kääntyä sisäänpäin ja kysyä itseltäni: “Mitä kuuluu? Mitä kehoni juuri nyt kaipaa?”

Jos ei omaa pitkää harjoitustaustaa tai ole vaikkapa käynyt joogaopettajakoulutusta voi itsenäinen harjoittelu olla haastavaa. Kysymykset, kuten: “Mistä aloittaa? Missä järjestyksessä asennot olisi hyvä tehdä? Mistä ylipäätänsä löydä tilaa ja aikaa harjoitukselle?” ovat yleisiä. Myös epävarmuus asentojen tekniikasta voi hankaloittaa kotiharjoittelua.

Ennen kuin mennään syvemmälle aiheeseen, haluan kutsua sut mukaan maksuttomaan LINJAA & VAHVISTA - joogahaasteeseen, jossa pureudutaan juurikin näihin teemoihin. Yleisimpien jooga-asentojen tarkkaan linjaukseen sekä kotiharjoituksen rakentamiseen. Pääset mukaan haasteeseen tästä linkistä >> https://irinjateikari.lpages.co/joogahaaste/

Seuraavaksi käyn läpi 3 ASKELTA kuinka rakentaa itselle sopiva joogaharjoitus kotona.

  1. FIND YOUR WHY

Kysy itseltäsi:

  • Mikä on sun MIKSI joogan harjoittamisen takana? Mitkä on sun tavoitteet? Mielen tasapaino? Kehon hyvinvointi? Syvempi yhteys itseen? Joku hieno asana? Löydä sun perimmäinen syy joogan harjoittamiseen ja muista se joka kerta, kun astut matolle.

  • Mikä motivoi sua? Kun löydät sen perimmäisen syyn sun joogan harjoittamiseen, usein pelkästään se riittää tuomaan motivaation harjoitteluun.

  • Muista, että sun MIKSI voi ja saa muuttua! Eri elämäntilanteet vaikuttavat joogaharjoitukseen ja harjoitus saa elää elämän mukana. Monet esimerkiksi aloittavat joogan sen takia, että haluavat olla venyvämpiä. Harjoituksen myötä kuitenkin kiinnostus joogan henkistä puolta kohden alkaa kasvaa ja siitä tuleekin uusi motivaattori harjoitukselle.

  • Sun MIKSI on vaan sun. Tähän ei ole mitään oikeaa tai väärää vastausta.

päälläseisonta

2. LÖYDÄ HEIKKOUTESI JA VAHVUUTESI

Jos haluat rakentaa harjoituksen, joka tasapainottaa kehoasi ja mieltäsi, löydä sun heikot kohdat ja löydä sun vahvuudet. Keskity heikkouksien kehittämiseen ja vahvuuksien ylläpitoon.

Esimerkiksi jos käsitasapainot ovat sulle haastavia sen takia, että kätesi ja coresi ovat heikot niin keskity erityisesti vahvistamaan niitä. Jos taas tiedät, että taaksetaivutukset ovat sulle helppoja hyvän liikkuvuuden takia, niin panosta niihin hieman vähemmän, mutta pidä kuitenkin harjoitusta yllä.

Harjoituksen myötä kehon eri osa-alueet tasapainottuvat ja entisistä heikkouksista voikin tulla uusia vahvuuksia. Tällöin on aika tarkastella harjoitusta uudelleen ja siirtää fokusta johonkin toiseen osa-alueeseen.

Omien heikkouksien ja vahvuuksien arvioinnissa on äärimmäisen tärkeää olla rehellinen ja myötätuntoinen itseään kohtaan. Tämä opettaa syvää kehonkuuntelua sekä omien tarpeiden tunnistamista ja oikeasti opit olemaan itsesi opettaja.

bhujangasana

3. TEE HARJOITUKSESTA RUTIINI

Yleisimmät syyt, miksi kuulen, että “kotona on hankala joogata” ovat tilanpuute ja ajanpuute. Ja mä todellakin ymmärrän! Olen itse asunut kämpässä, jossa joogasin keittiössä haisevan roskiksen vieressä ja sanotaanko nyt, että se ei tuntunut kovin joogiselta. Väsyneenä töiden jälkeen matolle motivoituminen voi olla myös haastavaa.

Ajan- ja tilanpuute ovat kuitenkin loppujen lopuksi järjestelykysymyksiä. Jos sulla ei ole kotona tarpeeksi tilaa niin vie joku huonekalu kierrätykseen. Ihmisillä on usein kämpät täynnä kamaa, mitä he eivät edes tarvitse. Joogamatto ei loppujen lopuksi vaadi paljon tilaa ja yleensä sen spotin saa jotenkin järjestettyä. Ei ehkä niin zenisti kuin toivoisi, mutta kuitenkin (ja seuravaa kämppää etsiessä ota huomioon joogamaton paikka ;).

Ajanpuute on usein ihmisillä pään sisällä. Kuinka helposti aamulla selaakin puhelinta sen 15 minuuttia, jonka olisi voinut käyttää lyhyeen joogaharjoitukseen. Harjoitukselle varatun ajan ei aina tarvitse olla pitkä - vain 10 minuuttia voi joinakin päivinä olla ihan tarpeeksi.

Muista kuitenkin olla itsellesi lempeä tässäkin. Aina ei jaksa tai ehdi ja se on ok. Päivät ovat erilaisia ja joogaharjoituksen tulisi elää elämän mukana. Joinakin päivänä se, että ehdit ottaa 5 tietoista hengitystä voi olla sun harjoitus. Toisena päivänä matolla vierähtää 2 tuntia ihan huomaamatta. Se on kaikki kotiinpäin. Joogan kauneus piileekin siinä, että se ei ole mitään tiettyä ja harjoitus voi ottaa monia eri muotoja.

tittibhasana

Jos haluat syventää omaa harjoitustasi tänä syksynä, oppia lisää asanoiden tarkasta linjauksesta ja rakentaa itselle toimivan joogaharjoituksen, niin hyppää mukaan maksuttomaan LINJAA & VAHVISTA - joogahaasteeseen. Haaste starttaa 27.9. ja olen tästä super innoissani! Ilmoittaudu mukaan tästä >> https://irinjateikari.lpages.co/joogahaaste/

Tykkäätkö sä harjoitella itsenäisesti kotona vai ohjatuilla tunneilla? Let me know!

xx

Irinja

Previous
Previous

Joogaharjoitus: Koko kehon FLOW

Next
Next

Joogaharjoitus: Sydäntä avaava flow