Oodi jalkapohjille & pada bandha

Oodi jalkapohjille


Halusin ottaa tämän artikkelin aiheeksi jalkapohjat. Nuo niin tärkeät, mutta usein aliarvostetut kehomme kannattelijat!

Mietipä hetken aikaa jalkapohjiasi. Nuo pinta-alaltaan niin pienet läpyskät kannattelevat koko kehomme painoa vaivattomasti koko elämämme ajan. Mutta kuinka usein ajattelemme niitä? Annamme niille huomiota, hoitoa tai treenaamme niitä? 

Jalkapohjan oikeanlainen toiminta on avainasemassa siinä, kuinka koko kehomme asento rakentuu. Pienetkin virheasennot jalkapohjan lihaksissa voivat vaikuttaa koko kehomme asentoon aiheuttaen virheasentoja ja kipuja. Se, että vietämme ison osan ajastamme kengät jalassa, ja kävelemme vain tasaisilla pinnoilla laiskistuttaa jalkapohjiemme lihaksia. Huomaan työssäni, kuinka ihmisten on usein todella vaikea pitää tasapainoasentoja tai ylipäätään saada yhteyttä jalkapohjan lihaksistoon. 

Mikä ihmeen pada bandha?

Joogaharjoituksessa käytetään apuna erilaisia bandhoja, lihaslukkoja. Jalkapohjan bandha on pada bandha. Pada on sanskritia ja tarkoittaa jalkaa, bandhan merkitys on “sitoa tai liittää yhteen”. Yleensä bandha kuitenkin käännetään suomeksi “lihaslukko”, mikä on ehkä hieman harhaanjohtava käännös. Bandhojen tarkoitus on ohjata tai sitoa pranaa, elämänenergiaa, johonkin tiettyyn alueeseen kehossa. Bandhat vaikuttavat sekä fyysisen (annamaya kosha), että energeettisen (pranamaya kosha) kehon tasoilla.

 

Pada Bandha

pada bandha jooga

Pada bandhassa käytämme apuna jalkapohjan “kolmea pistettä”. Nämä ovat ukkovarpaan juuri, pikkuvarpaan juuri ja kantapään keskiosa. Voit esimerkiksi tunnustella nämä kolme pistettä sormien avulla ennen asana-harjoitusta, jotta saat luotua fyysisen tuntemuksen näihin kohtiin. 

Aina, kun teet seisoma-asentoja olisi tärkeää, että nämä kolme pistettä olisi hyvin painettu kohti alustaa. Itse aloitan jokaisen seisoma-asennon niin, että ensin nostan varpaani ilmaan, levitän ne mahdollisimman haralleen ja sitten painan nämä kaikki kolme pistettä huolellisesti mattoon. Tämän jälkeen levitän varpaat rentoina, mutta pitkinä alustaan.Tehdessäsi tämän aktivaation myös jalan holvikaaren pitäisi nousta ylöspäin. Huolellisesti tehtynä jalkapohjan aktivaatio aktivoi myös reiden, pakaran ja lantionpohjan lihakset tukemaan seisoma-asentoa. 

(Huom! Eri koulukunnat opettavat bandhoja eri tavoin ja tämä on yksi tapa lähestyä asiaa. Pada bandhaan liittyy vielä muitakin aktivaatioita, mutta en selitä niitä tässä nyt auki.) 

Jalkapohjat = juuremme


Jalkapohjat ovat asana-harjoituksemme perusta. Ne ovat myös yhteytemme maahan, juuremme. Uskon, että jos ihmiset kiinnittäisivät vähän enemmän huomiota jalkapohjiinsa ja arvostaisivat niitä enemmän voisimme kokea olomme maadottuneimmiksi ja yhteytemme äitimaahan vahvemmaksi. Nyt keväällä ja kesällä on myös hyvä aika mennä luontoon maadoittaville paljasjalkakävelyille tai vaikka kerätä villeistä luonnonantimista ihana yrttijalkakylpy ja hemmotella jalkoja. Ne ansaitsevat sen! 


Jos sinulla on kysyttävää liittyen artikkeliin, jätä kommentti tai laita minulle mailia: irinja.teikari(at)gmail.com


Jos haluat liittyä sähköpostilistalleni ja saada inspiroivia jooga-aiheisia artikkeleita suoraan inboxiisi, klikkaa TÄSTÄ! Ps. Kun liityt sähköpostilistalleni, lähetän sulle maksuttoman mini e-kirjan coren voimasta joogaharjoituksessa! :) 


xx Irinja

Previous
Previous

Mistä lähtökohdista harjoittelet?

Next
Next

3 tehokasta core-liikettä joogaharjoitukseen