Mun kehosuhde ja 5 tapaa rakastaa sun kehoa enemmän

Tästä tulee hieman erilainen ja henkilökohtaisempi artikkeli kuin yleensä, mutta tämä aihe nousi vahvasti mun tietoisuuteen viime päivien aikana ja varsinkin, kun sairastuin flunssaan ensimmäistä kertaa yli kahteen vuoteen. Mulle flunssa on aina merkki siitä, että keho/mieli tarvitsee ja vaatii lepoa. Jos sitä ei sitten osaa ottaa muuten niin yleensä flunssa (tai joku muu tauti/vamma) puskee päälle.

Suurimmalla osalla ihmisistä on varmasti omat kipukohtansa oman kehon hyväksymisen ja rakastamisen kanssa. Itse olen kärsinyt vääristyneestä kehosuhteesta nuorempana, mutta nykyään onneksi osaan arvostaa ja rakastaa sekä kuunnella kehoani koko ajan paremmin ja enemmän. Tässä pala mun “kehotarinaa”…

Mun kehotarina

Teini-iässä, kun kehoni alkoi muuttua, koin jatkuvasti olevani liian “iso” vaikka oikeasti olinkin todella hoikka. En pitänyt lantiostani, joka on luonnollisesti naisellinen ja leveä ja uskonkin, että se aiheutti mulle olon siitä, että olin liian iso. Rajoitin syömistäni ja olin koko ajan todella väsynyt, koska eihän mulla ollut riittävästi energiaa elämiseen. En silti kokenut, että mulla olisi ollut syömishäiriö, koska tämä oli aika yleistä käyttäytymistä ympärilläni enkä koskaan esimerkiksi lopettanut syömistä kokonaan. Ei se kuitenkaan tervettä ollut.

Ajan kanssa asia kuitenkin tasaantui, aloin syödä normaalimmin ja pääsin tanssikouluun opiskelemaan. En kuitenkaan vielä osannut suhtautua kehooni rakastavasti ja kunnioittavasti vaan rääkkäsin itseäni aivan liialla treenillä (ja treenimäärään nähden en todellakaan syönyt tarpeeksi). Tanssikoulussa tietysti ulkonäköpaineet ja muutkin kehoon liittyvät paineet ovat koko ajan läsnä, kun työvälineenä toimii oma keho.

Ylikunto

Lopulta sain itseni ylikuntoon, joka vaikutti koko olemukseeni ja elämääni merkittävästi. Olin todella ahdistunut ja kehoni “sanoi itsensä irti”. Päädyin jäämään puoleksi vuodeksi koulusta pois ja kirjaimellisesti tuon ajan vain nukuin. Saatoin nukkua 12 tuntia yössä, herätä aamulla muutamaksi tunniksi, jonka jälkeen oli pakko mennä päiväunille. Iloinen ja energinen minä oli poissa ja kaupassa käyntikin oli haastavaa jatkuvan aivosumun takia. Kehoni ei palautunut treenistä enää ollenkaan ja alkoi keräämään nestettä. Minulla oli vieras ja todella epämukava olo kehossani.

Etsin apua olooni niin länsimaisesta lääketieteestä kuin sen ulkopuoleltakin, mutta mikään ei tuntunut auttavan riittävästi. En tullut kuulluksi haasteideni kanssa ja päätin selviytyä kaikesta yksin. Lopulta monien mutkien jälkeen (tämä onkin sitten ihan eri tarina) aloin palautua ja kehoni alkoi taas voimaan paremmin. Olin myös samaan aikaan kärsinyt ruusufinnistä, joka oli ollut riesanani jo 17-vuotiaasta saakka ja vaikuttanut itsetuntooni todella paljon. Nuo vuodet olivat varmasti elämäni rankinta aikaa tähän mennessä.

Jooga on opettanut mulle kehonkuuntelua ihan uudella tavalla.

Kehosuhteen muutos

Kaikki kokemani haasteet opettivat minulle kuitenkin todella, todella paljon itsestäni, suhtautumisesta kehooni ja elämään ylipäätään. Opin kuuntelemaan itseäni ja jaksamistani paljon paremmin sekä arvostamaan kehoani aivan uudella tavalla. Kuinka ihmeellinen ihmiskeho onkaan! Nykyään liikun, koska rakastan ilmaista itseäni kehoni kautta, nautin uusien asioiden oppimisesta ja liikkumisesta. Syön syömisen ilosta ja sen takia, että kehoni pysyy energisenä ja vahvana. Olen myös oppinut lepäämään ja kuuntelemaan kehoni eri syklejä paremmin ja kunnioittamaan niitä. Ja kyllä mullekin tulee välillä päiviä, kun tunnen itseni ja kehoni vääränlaiseksi tai huonoksi, mutta yleensä tunnistan nuo hetket helpommin ja voin päättää päästää negatiivisista ajatuksista irti ja korvata ne kiitollisuudella ja rakkaudella kehoani kohtaan - oman itseni takia.

Seuraavaksi haluan jakaa sulle 5 tapaa, joiden avulla voit parantaa kehosuhdettasi ja rakastaa sun kehoa enemmän. Nää on työkaluja (ja oikeastaan aika itsestäänselvyyksiä), jotka mulla on itse käytössä joka päivä.

5 tapaa rakastaa sun kehoa

  1. Liike

    Tärkeintä on löytää itselle sopiva tapa liikkua ja liikkua rakkaudesta sekä ilosta käsin. Löydä sellainen tapa liikkua, joka tuo sulle iloa, innostusta ja hyvää oloa. Kun liikut, liiku rakkaudesta ja ilosta käsin - ei rääkistä tai vihasta kehoasi kohtaan. On myös tärkeää liikuttaa kehoa eri tavoilla sekä kuunnella kehon ja eri elämänvaiheiden rytmejä, ja niiden vaikutusta siihen millaista liikettä keho milloinkin kaipaa.

  2. Lepo/palautuminen

    Lepo ja palautuminen on aivan yhtä tärkeää kuin liike. Näiden tasapainossa on ainakin itselle ollut työstämistä, kun ei millään malttaisi olla liikkumatta koko ajan - joillakin asia on taas ihan toisinpäin ja on vaikea päästä liikkeelle. Tässä onkin tärkeää kuunnella itseään ja olla rehellinen siinä milloin on aika levätä ja milloin lähteä lenkille - lempeyden ja kurinalaisuuden tasapaino.

  3. Kehon kuuntelu

    Tämä on ehkä tärkeintä ja sisältyy oikeastaan kaikkiin muihin kohtiin. Oman kehon rehellinen kuuntelu. Vaikeinta on oppia tunnistamaan egon/mielen halut ja ne oman kehon rehelliset viestit. Ja sitten ihan toinen juttu on toimia niiden mukaan eli kunnioittaa kehon viestejä. Silloin, kun käy ylikierroksilla tai on esimerkiksi masentunut, omaa kehoa ja sen viestejä on vaikea kuunnella ja viestit voivat olla vääristyneitä. Uskon kuitenkin siihen, että intuitio on aina oikeassa ja sitä seuraamalla oppii kuuntelemaan kehoa parhaiten. Keho kyllä kertoo kertoo milloin levätä ja milloin huhkia ja mitä syödä milloinkin - kun vain pysähtyy sen äärelle. Jooga ja meditaatio sekä muut lajit, jotka lisäävät kehotietoisuutta auttavat oman kehon äänen kuulemisessa.

  4. Intuitiivinen syöminen

    Intuitiivinen syöminen on oikeastaan vain kehon ja sen viestejen kuuntelua. Noita viestejä voi olla kuitenkin vaikea kuulla tai tunnistaa jos ruokavalio tai suhde syömiseen on pitkään ollut vääristynyt. Tällaisessa tilanteessa jonkin tietyn ruokavalion seuraaminen hetkellisesti voi ollakin toimiva juttu. Itse uskon monipuoliseen ruokavalioon ja mielestäni on välillä ihan ok vetää roskaruokaa jos pääosin noudattaa terveellistä ja monipuolista dieettiä. Mitä virittyneempi olet omaan kehoosi, sitä helpommin sen viestit ravinnon suhteen voit tunnistaa.

  5. Kiitollisuus

    Milloin oot viimeksi sanonut sun keholle koko sydämestäsi kiitos? Itse lopetan meditaation tai joogaharjoituksen yleensä siihen, että lähetän mun keholle kiitollisuutta ja rakkautta. Kiitos, että olet kantanut mua tähän asti ja mennyt niin monen vaiheen läpi aina vaan palautuen, uusiutuen ja korjaantuen. Keho on viisas ja kaikki sen oireet ovat aina viesti jostain syvemmästä epätasapainosta tai kokemuksesta, mitä keho yrittää parhaansa mukaan korjata, parantaa ja tasapainottaa. Voit taistella kehoasi vastaan tai olla sen kumppani. Valinta on sun. ♥

Tässä mun ajatuksia kehosta ja kehosuhteesta sekä kuinka rakastaa sun kehoa enemmän. Kerro mulle mitä pidit tästä artikkelista ja onko tällainen henkikökohtaisempi tyyli täällä blogin puolella susta kiva! :)

Artikkelin kuvat vuodelta 2018.

xx Irinja

Previous
Previous

Kuinka tehdä sirsasana eli päälläseisonta - videotutoriaali

Next
Next

Sydänmeditaatio