Viivi Amanda & jooga- ja pakuelämän yhdistäminen
Tässä artikkelissa ihana ja inspiroiva joogaopettaja, muusikko ja sairaanhoitaja Viivi Amanda kertoo, miten jooga- ja pakuelämän yhdistäminen sujuu! Haastattelin Viiviä pakuelämästä sähköpostin välityksellä ja tässä artikkelissa hän vastaa kysymyksiini liittyen joogaopettajan elämään tien päällä. Viivi on perustanut Kotishala -online joogapalvelun ja reissaa tällä hetkellä Euroopassa asuen retkeilyautossa kumppaninsa kanssa. Viivin seikkailuja voit seurata hänen kauniilta Instagram-tililtään @viiviamandas.
Mistä sait idean lähteä pakuelämään?
Kun vuosi 2020 vaihtui, muutin Helsinkiin ja aloitin sairaanhoitajan työt sydäntoimenpiteissä, iltaisin ohjasin joogaa. Suunnittelin säästäväni rahaa niin paljon kuin mahdollista ja sitten suuntaavani Uuteen-Seelantiin Work & Holiday -viisumilla. Olin reppureissanut pari edellistä vuotta ja osa minusta oli jäänyt maailmalle. Pandemia pyöräytti kuitenkin matkasuunnitelmat ja noh, koko elämän aikalailla päälaelleen.
Uuden-Seelannin unelmaseikkailu jäi välistä. Kesällä 2021 Helsinkiarki alkoi tuntumaan tahmaiselta. Kaipasin luontoa ja rauhaa. Aloin katselemaan tontteja ja laskin, saisinkohan lainaa pienen mökin rakentamiseen.. Tässä vaiheessa poikaystäväni Akseli tokaisi, että miksi en hankkisi liikkuvaa kesämökkiä, sellaista retkipakua. Ajatushan oli aivan loistava!
Kokemusta pakuelämästä oli muutaman viikon ajalta Australiasta ja ajatus Euroopan tutkimisesta kutkutti. Kolme kuukautta myöhemmin oltiin luovuttu vuokrakämpästä ja suurimmista tavaroista ja olin ostanut ensiasunnokseni retkeilyauton.
Miten hoidit käytännön järjestelyt?
Myin jo vuonna 2019 omat kalusteet ja tavarat ennen pidemmälle reppureissulle lähtöä, joten tilanne oli tuttu. Päätimme vuokrasopimuksen, myimme poikaystävän tavaroita ja molempien vaatteita ja osan omaisuudesta veimme vanhemmillemme säilöön. Nautimme molemmat minimalistisesta elämäntyylistä, joten tämä vaihe oli ihanan puhdistava!
Selasin retkeilyautojen tarjontaa ensin netistä, jotta sain käsityksen hintaluokista. Sen jälkeen kävin katsomassa autoliikkeessä varteenotettavia yksilöitä. Halusin täysin uuden tai melko uuden auton, jotta siinä olisi takuu voimassa.
Auto löytyi varsin nopeasti ja intuitio tuki vahvasti ostopäätöstä. Nukuin yön yli ja sitten selvisi, että saisin auton ostettua rahoituksella ilman käsirahaa, mikä oli aivan mahtavaa! Sovin rahoitusyhtiön kanssa, että maksan pakua 600€ kuussa pois.
Laskin kiinteät kuukausikulut, kilpailutin vakuutukset, maksoin verot ja sovin asiakkaiden kanssa yhteistyökuvoista niin, että ne hoituvat jatkossa etänä. Kaikki kävi yllättävänkin vaivattomasti ja yhtäkkiä asuinkin jo renkaiden päällä.
Miltä hyppy tuntemattomaan tuntui? Miltä eka yö pakussa tuntui?
Kaikki tuntui alusta asti hämmästyttävän luonnolliselta! Olen luonteeltani helposti mukautuva ja näen asiat mahdollisuuksina — tähän kohtaan vanlife oli paras tapa vetäytyä omaan kuoreen, hengitellä luonnossa, matkustaa ja nähdä Eurooppaa edullisesti.
Eka yö pakussa kieltämättä jännitti. Tuntui niin turvattomalta, verrattuna asunnossa nukkumiseen. Kun vihdoin nukahdin, nukuin kuin tukki! Sänky on todella hyvä ja viileässä nukkuu erinomaisesti. Nykyään en saa nukuttua näin hyvin missään muualla.
Mitä asioita olet oppinut arvostamaan? Entä mitä kaipaat ns. normi arjesta? Onko päätös kaduttanut koskaan?
Onhan elämä helpompaa monella osa-alueella asunnossa asuessa. Hanasta saa raikasta vettä juotavaksi ja suihkussa voi käydä vaikka kahdesti päivässä. Vessaan voi mennä miettimättä, että mahtuukohan sinne vielä. Kodinkoneet ovat apuna siivouksessa ja isompi kaappitila auttaa pitämään kodin siistinä.
Vanlife on saanut arvostamaan ihan tavallista arkea ja sen sujuvuutta. Jo aikaisemmin reppureissuillani oivalsin, että en tarvitse paljoakaan onnelliseen oloon: vain turvallisen paikan nukkua, ravitsevaa ruokaa ja puhdasta vettä.
Mun pakussa on vessa, suihku, 100l vesitankki ja kaasulämmitys. Arki sujuu mukavasti ja nautin hetkestä täysillä — aina täytyy kuitenkin miettiä, että mihin vessan saa tyhjätä, mistä vettä ja kaasua saa lisää.
Kaipaan usein saunaa ja suihkua iltaisin, sillä rakastan mennä puhtaana lakanoihin. Tämä on kuitenkin aika helposti ratkaistu ottamalla kuntosalijäsenyys tai vaikka sarjakortti kylpylään.
Muutan varmasti vielä takaisin asuntoon jossain vaiheessa, mutta tällä hetkellä en osaisi luopua tästä elämäntyylistä! En ole katunut päivääkään tätä päätöstä, sillä tiedän, että aina voi palata takaisin.
Miten hoituu joogaopettajan työt ja oma harjoitus pakusta käsin?
Lähdin osaksi työni puolesta pakuelämään, sillä halusin luoda jotain uutta ja erilaista omistamaani virtuaaliseen joogastudioon Koti Shalaan. Pimeä talvi oli saapumassa Suomeen, joten ajattelin auringon alla kuvattujen joogatuntien piristävän kaikkia! Joogien ohjaaminen etänä on sujunut helposti. Välillä toki turhauttaa olla aina ensimmäisenä etsimässä rajatonta nettiliittymää uuteen maahan saapuessa. Työni kuitenkin mahdollistaa matkustamisen näin, joten ei voi kun olla maailman kiitollisin.
Euroopassa seikkaillessa tutkin myös erilaisia retriittikohteita ja käyn tarkistamassa ne paikan päällä. Perustin hiljattain joogaretriitit -sivuston ja aion jatkossa yhdistää matkustamisen ja työni entistä vahvemmin. Pakuelämä on selkeyttänyt omia asioitani, haaveita ja arvoja.
Oma harjoitukseni kulkee matkassa muotoaan muuntaen, niinkuin aina. Olen viimeisen parin vuoden aikana keskittynyt enemmän hermostoa rauhoittaviin harjoituksiin. Eniten minua on varmaan näkynyt merenrannalla hengitellen.
Ericeirassa sattui hyvä tuuri, kun yritys, jonka kautta kävin ensimmäisen joogaopekoulun (All Yoga Training) järkkäsi kuukauden mittaisen koulutuksen siellä ja sain osallistua kaikkiin harjoituksiin ilmaiseksi! Muuten on tullut kokeiltua erilaisia studioita matkan varrella. Opiskelen parhaillani Satu Tuomelan kanssa Embodied Yiniä ja haaveilen seuraavaksi Shake The Dust -koulutuksesta.
Mitä yllättävää pakuelämä on tuonut tullessaan? Mitä et osannut ajatella?
En ajatellut, että kiintyisin autoon tällä tavalla tai, että oikeasti tämä pieni paku tuntuisi kodilta! Täällä on niin hyvä olla.
Mitä sanoisit muille pakuelämästä haaveileville?
Jos mietit pakuelämään hyppäämistä, niin suosittelen koko sydämestäni ottamaan suunnaksi vapauden!
Unohda muiden mielipiteet, odotukset ja uskomukset — meillä on vain tämä yksi elämä. Hidasta hieman, niin näet maailman kauneuden. Hengitä tätä hetkeä joka solulla, sillä kukaan ei lupaa huomista.
Ja, ole armollinen itsellesi. Jos pakuelämä ei olekaan sinua varten, ei haittaa. Saat silti arvokkaita muistoja ja pääset tutustumaan itseesi paremmin, oma arvomaailmasi vahvistuu.
Viivin esittely:
Viivi Lehtonen on sairaanhoitaja, joogaopettaja (RYT 400h) ja itseoppinut muusikko. Viivi tutkii uteliaana elämää ja jakaa oivalluksiaan matolla. Hän kannustaa sukeltamaan pintaa syvemmälle ja päästämään irti suorittamisesta ja luottamaan kehon sisäiseen ääneen, kokemuksiin ja tunteisiin.
Hänen sydämensä sykkii aidoille kohtaamisille, monipuoliselle liikkeelle ja hetkessä elämiselle. Sairaanhoitajan työ päivystyksessä näytti elämän kauneuden, mutta myös sen haurauden. Siksi Viivi kannustaa hidastamaan hieman.
Viivin tunneilla yhdistyvät kehoa vapauttava, huoltava ja vahvistava liike. Hän auttaa löytämään turvalliset linjaukset sekä tasapainon lempeyden ja vahvuuden välillä. Viivi ohjaa virtaavia flow-harjoituksia ja kokonaisvaltaisesti palauttavaa yin-joogaa. Viivin tunneilla laskeudutaan loppurentoutukseen usein livemusiikin saattelemana.
Voit lukea lisää Viivistä hänen nettisivuiltaan: www.viiviamanda.com
“Jooga on kaikille. Uskalla kohdata hetki tässä ja nyt. Aloita siitä, se riittää.”
Artikkelin kuvat: Akseli Mäkynen / www.akselimakynen.com